Amsterdam Energie zoekt samen met Amsterdammers geschikte daken voor coöperatie zonneprojecten. In september gingen we met bewoners van het Funenpark in gesprek. Zowel op een druilerige editie van het Czaar Peter Festival, als op een zonnige zaterdag in het Funenpark. Wat leverde onze zoektocht op? Een verslag van onze gesprekken met de buurt.

Luchtfoto Funen

Turend naar de luchtfoto van hun buurt vertelden bewoners ons hun beste daktip. Uit die tips kwamen drie geschikte kandidaten naar voren. Daken die plat zijn, grotendeels vrij van obstakels, en groot genoeg voor minimaal circa 75 zonnepanelen. De verschillende tipgevers van deze daken hebben inmiddels van Amsterdam Energie allemaal een businesscase ontvangen. Wij hopen dat daar mooie projecten uit voortkomen.

Huurders uit de buurt vertelden ons ook over de obstakels waar ze tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun woning. Omdat huurders niet de eigenaar zijn van hun woning is het voor hen moeilijker hun woning energiezuiniger te maken. Bovendien verdienen huurder eigen investeringen in een huurwoning maar moeilijk terug. En wanneer huurders gezamenlijk zonnepanelen willen geven wooncorporaties vaak niet thuis. Dit is een zorgwekkende kloof tussen huiseigenaren en huurders.

Een van de maatregelen die je als huurder wel kunt nemen, is lid worden van Amsterdam Energie. Dan ontvang je groene, lokale stroom, draag jij bij aan de verduurzaming van Amsterdam en kun je zelf nieuwe opweklocaties voordragen.

Lid worden kan hier: www.amsterdamenergie.nl/aanmelden-is-om/