Mogelijk heb je nog vragen over ons project. Hieronder staan de meestgestelde vragen met onze antwoorden.


  1. Hoeveel panelen mag ik kopen?

De subsidie kent geen bovengrens wat betreft het aantal panelen, maar wij hanteren wel een maximum van 5 zonnepanelen per huidhouden. We willen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan de energietransitie.


2. Ik heb gehoord dat ik mijn energiebelasting terug kan krijgen op de opgewekte stroom, klopt dat?

Volgende de oude regeling kreeg je de Energiebelasting terug van je zelf opgewekte stroom via je eigen energieleverancier. Per 1 april is dat veranderd en geldt niet meer. Wij vragen de subsidie aan en keren jou een vergoeding uit voor de opgewerkte stroom.


3. Wat is het verschil tussen salderen en de postcoderoosregeling?

Bewoners met een eigen huis en eigen dak mogen de opgewekte stroom van hun panelen aftrekken van de energie die ze zelf opwekken. Dat heet salderen. Als je deelneemt aan een collectief dak hoef je geen rekening te houden met je eigen verbruik en krijg je via het collectief (wij dus) een vergoeding voor de opgewekte stroom.


4. Wat gebeurt er als je gaat verhuizen?

Onder de oude regeling was dit lastig, want als je buiten de postcoderoos ging wonen, zou je geen energiebelasting meer terug krijgen. Dat is gelukkit veranderd, alleen bij de aanleg van het systeem moet je in het gebied van de postcoderoos wonen, daarna mag je overal naar toe verhuizen en behoudt je de opbrengst van de panelen.


5. Kunnen de panelen worden meegenomen in de hypotheek?

Dat zou in principe mogelijk moeten zijn, maar is afhankelijk van je eigen hypotheekgever.


6. Lopen bewoners extra risico’s, zoals brandgevaar.

Zonnepanelen worden steeds populairder, veel mensen leggen ze op hun eigen dak. Helaas zijn er daardoor ook minder betrouwbare installateurs op de markt die niet al te beste spullen gebruiken of de installatie niet goed aanleggen. Daardoor gaat het heel soms wel eens mis. Amsterdam Energie werkt al sinds 2016 samen met Zonnefabriek BV, een heel betrouwbaar en gerenommeerd bedrijf. Een vergelijkbare installatie is nog nooit in brand gegaan. De verzekeringsmaatschappij van de VvE heeft laten weten dat de premie na plaatsing van de panelen niet omhoog gaat.


7. Op internet staan aanbiedingen voor zonnepanelen op eigen dak, daar wordt een veel hogere opbrengst aangeboden dan bij Amsterdam Energie, hoe kan dat?

Als jij op een eigen dak panelen zou leggen zou je daar inderdaad meer aan overhouden. Je mag de geproduceerde stroom rechtstreeks salderen met je eigen verbruik (dat wordt waarschijnlijk over een aantal jaren wel afgebouwd en afgeschaft). Verder zijn er extra kosten aan een collectieve oplossing, zoals een speciale aansluiting bij Liander, die je zelf niet nodig zou hebben. Ook stellen wij wat hogere kwaliteitseisen dan jij als particulier waarschijnlijk zou doen. Tot slot wordt er bij dit soort rekenmodules nogal gegoocheld met de prijs van de stroom. Het is lastig in te schatten wat de prijs van elektriciteit is over een paar jaar.


8. Verder lees dat je als particulier BTW kan terugvragen over aanschaf. Kan dat in dit geval ook?

Over deelname aan ons zonnedak hoeft geen BTW te worden betaald. De coöperatie investeert en krijgt de BTW terug. Dat scheelt iedereen in de aanschafkosten (en veel gedoe).


Het je nog meer vragen, stel ze dan via info@amsterdamenergie.nl.