Slim samenwerken
Bestuur & organisatie
Amsterdam Energie werkt nauw samen met ruim 40 andere Nederlandse energie-coöperaties die zijn verenigd in de coöperatie om | nieuwe energie. 

Het bestuur van Amsterdam Energie wordt gekozen door de Algemene Ledenvergadering. De directie van de coöperatie is in handen van Rolf Steenwinkel, die daarbij ondersteund wordt door Thijs de Jong en Frank Kuipers. Mensen die zich bestuurlijk of organisatorisch willen inzetten voor Amsterdam Energie kunnen een mail sturen naar rolf@amsterdamenergie.nl.Rolf Steenwinkel - Directeur

Directeur

Rolf Steenwinkel (1970) is oud-bestuurder (PvdA) van het voormalig stadsdeel Amsterdam-Westerpark. Na zijn periode als stadsdeelwethouder heeft hij met andere ondernemers de coöperatie Amsterdam Energie opgericht en zet hij zich in voor opwekking van duurzame energie en woningisolatie. Ook is hij voorzitter van het netwerk PvdA Duurzaam.

 

Na zijn studie bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam, was hij verkeersplanoloog bij de gemeente Haarlemmermeer en heeft hij de Stadsregio Amsterdam zich bezig gehouden met de aanbesteding van openbaar vervoerconcessies.

 

Rolf is een pragmatisch wereldverbeteraar. Met zijn gedrevenheid en relativerende kijk op het leven, weet hij mensen te enthousiasmeren en mee te krijgen in zijn visie.

Bouwe Olij - Voorzitter

Voorzitter

Bouwe Olij (1953) is een geboren en getogen Amsterdammer. Van 2008 tot 2010 was hij namens de PvdA de laatste voorzitter van het stadsdeel Oud-West. Daarvoor zat Bouwe zesenhalf jaar voor diezelfde partij in de gemeenteraad. Van 1987 tot 1990 was hij de eerste stadsdeelvoorzitter van de Pijp. Recenter was Bouwe directeur van de Scheepsbouwloods op het NDSM-terrein. Hij realiseerde de renovatie van de loods en zorgde voor de installatie van 1400 zonnepanelen op het dak.

Bouwe wil graag bijdragen aan de verdere groei van de coöperatie: ‘Ik bewonder het initiatief van Amsterdam Energie om samen baas te zijn van je eigen energie. Ik wil dat de coöperatie uitgroeit tot een bekende en betrouwbare speler in de Amsterdamse energiemarkt én in het debat over de verduurzaming van onze stad.’

Michiel Kuik - Penningmeester

Penningmeester
Michiel Kuik (1955) woont sinds 6 jaar en werkt sinds 1 jaar in de stad Amsterdam.

‘De mogelijkheden en dynamiek van de stad geven mij energie. Duurzaamheid is een thema dat in de breedste zin, direct of indirect, in mijn werk en persoonlijke leefwereld een rol speelt. Er gebeurt veel in de wereld van energie, maar in Nederland blijft de ontwikkeling van duurzaamheid ernstig achter. In Amsterdam is de wil groter om als stad stappen te zetten, maar de concrete realisatie komt ook maar moeizaam van de grond. Zelf aan de slag door zonnepanelen (en/of groene daken) te plaatsen, is echter een manier waardoor de keuze voor duurzame energie is te stimuleren. En het gezamenlijk doen vanuit een coöperatieve gedachte spreekt mij zeer aan. Daarom zet ik mij in voor Amsterdam Energie: samen bouwen aan duurzame energie via of voor Amsterdamse duurzame projecten.’

Jan Henk Tigelaar - Bestuurslid

Bestuurslid

Jan Henk (1980) werkt graag mee aan uitdagende projecten. Zo is hij betrokken bij het initiatief om een berg te bouwen in Nederland (Die Berg Komt Er), werkt hij aan de Noord/Zuidlijn als omgevingsmanager voor het Stationseiland en is hij als theatermaker betrokken bij kunstenaarscollectief Stroom-West.

 

Opgeleid als civiel ingenieur en planoloog, en werkzaam bij Royal Haskoning DHV, combineert hij creativiteit en een out of the box mentaliteit met down to earth oplossingen.

 

Hij ziet de mens en technologische ontwikkelingen als onderdeel van het ecosysteem. Vanuit die gedachte is Jan Henk gefascineerd door de mogelijkheid om in Amsterdam met Amsterdammers over te gaan op lokale, zelf opgewekte, duurzame energie.

Marielle de Sain - Bestuurslid

Bestuurslid

Mariëlle de Sain (1972) woont met veel plezier al 15 jaar in Amsterdam en vindt de beweging van de stad  fascinerend. Ze werkt bij een adviesbureau voor duurzame energie en heeft vaak de rol van verbinden: een verbinding tussen mens en techniek, tussen inhoud en beleid, tussen de kleine en grote economie. Ze vertaalt vergezichten in concrete doelen en projecten. Naast bestuurslid van Amsterdam Energie werkt ze als vrijwilliger in een restaurant met verstandelijk gehandicapten.

 

De energietransitie wordt steeds meer zichtbaar: ‘Lokale en duurzame opwekking, nieuwe manieren van opslag en verdeling. Iedereen kan hieraan een bijdrage leveren, groot of klein, gemeenschappelijk en in de eigen omgeving. Daarom zet ik mij in voor Amsterdam Energie: samen bouwen aan duurzame energie via of voor Amsterdamse duurzame projecten.’

Tineke de Vries - Projectontwikkelaar

Projectontwikkelaar
Tineke de Vries werkt aan diverse duurzame energieprojecten in het hele land. Met 20 jaar werkervaring in de duurzaamheidssector in binnen- en buitenland heeft zij een brede blik ontwikkeld op inhoud en proces. Ze is hands-on en werk graag in een rol waar politiek, strategie, techniek en uitvoering samenkomen.

‘Het vergt nogal wat denkkracht, realisatiekracht, doorzettingsvermogen en creativiteit om de transitie van een fossiele energievoorziening naar een duurzame energievoorziening te maken. Met Amsterdam Energie en andere coöperatieven bundelen we onze krachten om de beweging naar duurzame energie voor Amsterdammers te maken.’

Tineke richt me vooral op de ontwikkeling van drijvende zonnepanelen: ‘In een waterrijke stad als Amsterdam liggen er volop kansen om duurzame energie te produceren die direct kan worden gebruikt door Amsterdamse huishoudens, bezitters van electrische auto’s of scooters!’

Thijs de Jong - Campagneleider

Campagneleider
Thijs de Jong (1989) is een idealist met opgestroopte mouwen. Eerder zette hij zich in voor een groene en duurzame stad als bestuurslid voor GroenLinks in Amsterdam. Daar werkte hij onder andere mee aan verschillende campagnes. In Amsterdam-West was hij een van de oprichters van de sociale onderneming Westwijs Huiswerkbegeleiding.

Volgens Thijs gaan energietransitie en de coöperatieve gedachte hand in hand. ‘Doordat we energie lokaal gaan opwekken, kunnen Amsterdammers weer de baas worden over hun eigen energie. Zo brengen we consumptie en productie weer dicht bij elkaar en lossen we gelijk een van de tekortkomingen van ons oude energiesysteem op.’

Frank Kuipers - Administratieve Ondersteuning

Administratieve ondersteuning
Frank Kuipers (1956) woont 38 jaar in Amsterdam en is er al bijna net zo lang maatschappelijk actief. Zo was hij lid van de deelraad voor de PvdA in het voormalig stadsdeel Westerpark en was hij ook bestuurslid van de Huurdersvereniging Amsterdam. Verder werkte hij bij de Dienst Werk en Inkomen en bij het Amsterdams Steunpunt Wonen.

‘Amsterdam Energie richt zich op de omschakeling naar energievoorziening zonder fossiele brandstoffen en wil een alternatief bieden voor de op commercie en winst gerichte energiereuzen. Daarbij combineert ze idealisme met praktische zakelijkheid, initiatief en zeggenschap van de leden. Dat inspireert me om mijn bijdrage te leveren aan een groeiende Amsterdam Energie Coöperatie.’