Vanaf 1 januari 2015 biedt Amsterdam Energie twee nieuwe energieproducten aan, zodat we precies weten waar de stroom vandaan komt. Tot op heden betrok Amsterdam Energie zijn stroom van Nederlandse hernieuwbare bronnen, maar we wisten niet precies welke. Nu krijgen nieuwe leden van Amsterdam Energie de keuze uit:

  1. Amsterdamse Biomassastroom, ingekocht bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB). Echte duurzame stroom gemaakt van het afval dat in Amsterdam wordt ingezameld (van jou en mij dus).
  2. Kennemerwind Stroom, ingekocht van een aantal kleine windmolens die in eigendom zijn van de Coöperatieve Windenergie Vereniging Kennemerwind.

 

Toelichting

Amsterdamse Biomassastroom is energie die afkomstig is uit Amsterdam, gezien de naam van onze coöperatie is dat iets wat we graag aanbieden. Het wordt opgewekt door het AEB (Afval Energie Bedrijf) door de verbranding van biomassa uit het afval dat we allemaal weggooien. Het verbranden van afval is vanuit duurzaamheid niet de meest optimale oplossing -er wordt daarom hard gewerkt aan betere afvalscheiding-, maar voorlopig is afvalverbranding nog niet weg te denken. Ook werkt het AEB hard aan verdere verbeteringen. Binnenkort komt er een excursie naar het AEB om te kijken hoe het precies werkt en hoe dat in de toekomst nog beter kan.

 logo_aeb kleur

 

Kennemerwindstroom: De stroom van windmolens zal voor iedereen wel bekend zijn. Amsterdam Energie wil graag eigen windmolens. We zijn druk bezig om een plekje te krijgen in het Westelijk Havengebied. Tot die tijd kopen we onze windmolenstroom in buiten de stad bij een andere energiecoöperatie. De Coöperatieve Windenergie Vereniging Kennemerwind is een energiecoöperatie, die opgericht is in 1988 en in Noord-Holland verschillende windmolens exploiteert. Amsterdam Energie heeft de mogelijkheid gekregen de stroom in te kopen van 10 kleine windmolens met een totaal vermogen van 1,2 MW, genoeg voor ongeveer 400 huishoudens in Amsterdam.

 logo Kennermerwind

 

Wat kost deze verschillende typen stroom?

  • Amsterdamse Biosmassastroom kunnen we voor een lage prijs aanbieden. De stroomprijs is bijna 1,3 cent later dan Nuon en 1 cent lager dan Greenchoice. Hoewel het vastrecht van Amsterdam Energie wat hoger is dan bij andere energieleveranciers, zijn deze prijzen echt laag.
  • Kemmemerwindstroom is wat duurder. Enerzijds is marktprijs van windmolenstroom relatief hoog, ook de onderhoudskosten van de (subsidieloze) windmolens van Kennemerwind zijn behoorlijk hoog te noemen. Ze zijn net kostendekkend. De prijs is daarom bijna 1 cent per kWh duurder, voor een gemiddelde Amsterdammer is dat 2 euro per maand.