Mogelijk heeft u nog vragen over ons project. Hieronder staan de mee gestelde vragen met het antwoord van ons daarop.


  1. Hoeveel panelen zou ik moeten kopen?

Koop niet meer panelen dan je eigen stroomverbruik. Kijk op je laatste jaarrekening van de energieleverancier, trek van het stroomverbruik 15 % marge af en deel dat door 300. Dan weet je hoeveel panelen je zou kunnen kopen.


2. Hoe krijg ik mijn energiebelasting terug op de opgewekte stroom?

Per 1 april geldt een subsidieregeling in plaats van een belastingregeling. Dit betekent concreet dat er een en ander wijzigt voor de nieuwe contracten die we onder de nieuwe regeling gaan afsluiten met kopers van panelen. Als je interesse hebt om onder de nieuwe regeling mee te doen en panelen te kopen, geef je dan alvast op. We houden je op de hoogte.

In de oude situatie is het zo: als je je panelen voor 1 april 2021 hebt gekocht, krijg je de Energiebelasting terug via je energieleverancier. Als je overstapt op energie van Amsterdam Energie regelen wij dat automatisch voor je. Als je niet overstapt vragen we je om je energieleverancier en zullen wij de informatie aan deze leverancier doorgeven. Bijna elke leverancier doet mee, check wel even of jouw leverancier hierna wordt genoemd (zie vraag 10).


3. Wat is het verschil tussen salderen en de postcoderoosregeling?

Dit is de oude regeling tot 1april 2021. Bewoners met een eigen huis en eigen dak mogen de opgewekte stroom van hun panelen aftrekken van de energie die ze zelf opwekken. Dat heet salderen. Als je deelneemt aan een collectief dak als onderdeel met de postcoderoosregeling krijg je net als bij het salderen de Energiebelasting, maar krijg je iets minder voor de stroom omdat dit loopt via het openbare stroomnet wat kosten met zich mee brengt. Het gaat om een verschil van 1 tot 1,5 cent per kWh.


4. Wat gebeurt er als je gaat verhuizen?

Dit geldt als je je panelen hebt gekocht onder de oude regeling, voor 1 april 2021: als je gaat verhuizen blijf je het recht behouden van de opbrengst van de panelen. De waarde van de stroom krijg je dus vergoed. De teruggave van de Energiebelasting blijft alleen gehandhaafd als je blijft wonen in het gebied van de postcoderoos (1013, 1051, 1052, 1055 en 1056). Er wordt in Den Haag gewerkt aan een verruiming van de regeling, maar vooralsnog wordt aangeraden om bij een koopwoning de panelen mee te verkopen en bij de huurwoning een andere eigenaar te vinden. Amsterdam Energie zal je hierbij helpen door jouw panelen actief aan andere leden onder de aandacht te brengen en je hierbij een redelijke verkoopprijs voor te stellen.


5. Kunnen de panelen worden meegenomen in de hypotheek?

Dat zou in principe mogelijk moeten zijn, maar is afhankelijk van je eigen hypotheekgever.


6. Lopen bewoners extra risico’s, zoals brandgevaar.

Zonnepanelen worden steeds populairder, veel mensen leggen ze op hun eigen dak. Helaas zijn er daardoor ook minder betrouwbare installateurs op de markt die niet al te beste spullen gebruiken of de installatie niet goed aanleggen. Daardoor gaat het heel soms wel eens mis. Amsterdam Energie werkt al sinds 2016 samen met Zonnefabriek BV, een heel betrouwbaar en gerenommeerd bedrijf. Een vergelijkbare installatie is nog nooit in brand gegaan. De verzekeringsmaatschappij van de VvE heeft laten weten dat de premie na plaatsing van de panelen niet omhoog gaat.


7. Op internet staan aanbiedingen voor zonnepanelen op eigen dak, daar wordt een veel hogere opbrengst aangeboden dan bij Amsterdam Energie, hoe kan dat?

Als jij op een eigen dak panelen zou leggen zou je daar inderdaad meer aan overhouden. Je mag de geproduceerde stroom rechtstreeks salderen met je eigen verbruik (dat wordt waarschijnlijk over een aantal jaren wel afgeschaft). Verder zijn er extra kosten aan een collectieve oplossing, zoals een speciale aansluiting bij Liander, die je zelf niet nodig zou hebben. Ook stellen wij wat hogere kwaliteitseisen dan jij als particulier waarschijnlijk zou doen. Tot slot wordt er bij dit soort rekenmodules nogal gegoocheld met de prijs van de stroom. Het is lastig in te schatten wat de prijs van elektriciteit is over een paar jaar.


8. Verder lees dat je als particulier BTW kan terugvragen over aanschaf. Kan dat in dit geval ook?

Over deelname aan ons zonnedak hoeft geen BTW te worden betaald. De coöperatie investeert en krijgt de BTW terug. Dat scheelt iedereen in de aanschafkosten (en veel gedoe).


9. Ik lees op internet over aanbiedingen waarbij ik via de energieleverancier kan inschrijven op een dak. Krijg ik dan ook dezelfde teruggave van energiebelasting als bij jullie project?

De teruggave van de energiebelasting geldt voor de oude regering. Deze is per 1 april gewijzigd. Er is nu sprake van een subsidieregeling, de SCE subsidie. Tot 1 april gold dat bij veel andere (grote) projecten geen gebruik wordt gemaakt van de postcoderoosregeling. Je kan dan dus ook geen teruggave krijgen van de energiebelasting. Voor dat soort projecten is meestal SDE*+ subsidie verkregen. De daken op jullie VvE’s zijn hiervoor te klein. De rijksoverheid stelt zwaardere eisen aan de energieaansluiting, waardoor dit soort projecten een laag rendement hebben.  

*Subsidie Duurzame Energie


10. Hoe weet ik of mijn energieleverancier mee doet aan de postcoderoosregeling?

De teruggave van de energiebelasting voor leden van een coöperatie met een postcoderoos-project, wordt per lid verrekend via de eigen energierekening. Let op! De energiebelastingregeling is per 1 april 2021 afgeschaft en vervangen door een subsidie.
Energieleveranciers zijn wettelijk niet verplicht om hier aan mee te werken. De volgende energieleveranciers hebben laten weten de regeling te ondersteunen:

Anode
Budget Energie
De Groene Stroomfabriek
Delta
Eneco
energiedirect.nl
Engie
E.On
Essent
Greenchoice
Huismerk Energie
Leon Zeewolde
Main Energie
Energie VanOns
NLE
Om | nieuwe energie
Pure Energie
Qurrent
Sepa Green
Servicehouse
Oxxio
Vandebron
Vattenfall
Onbekend

Bij andere energieleveranciers is niet bekend of ze meewerken. Die kan worden nagevraagd bij de desbetreffende klantenservice. Er zijn echter ook energieleveranciers die geen medewerking verlenen. Dit hoeft geen belemmering te zijn om deel te nemen in een postcoderoosproject, maar er moet dan van energieleverancier worden gewisseld.


Het je nog meer vragen, stel ze dan via info@amsterdamenergie.nl.