20160218_21_49_17_Rich_LI-1200x430

 

De Windvogel, Amsterdam Energie, Onze Energie en Zuiderlicht hebben op 18 februari in Pakhuis De Zwijger een windakkoord getekend. Om de krachten te bundelen en om voortaan met één stem, als Amsterdam Wind naar buiten te kunnen treden.

 

Met wie ze praten? Onder andere met de haven. Op dit moment dé locatie voor windmolens, want door Rijk en Provincie aangewezen en goed gekeurd als herstructureringsgebied. Waar overal de regels van de provincie elk windinitiatief in de kiem smoren, is de haven van Amsterdam aangewezen gebied om de transitie naar duurzame energie te maken. Daar staan al windmolens en daar komen er nog heel veel bij.

 

Vertegenwoordiger van het Havenbedrijf is Carla Jong, zij stelt: de Amsterdamse haven is een energiehaven. Vooralsnog is het vooral een fossiele energiehaven die zich de komende jaren moet gaan aanpassen. Windturbines zijn welkom, ze passen hier goed, windmolens versterken het landschap.

 

Wethouder Choho benadrukt dat ook de gemeente Amsterdam groot voorstander is van windenergie. En dat zij graag ziet dat coöperaties een deel van die windmolens gaan realiseren. Het blijft bij woorden, want ook als enig aandeelhouder van de haven wil hij niet voor de haven bepalen met wie de samenwerking wordt aangegaan.

 

Oud-wethouder Maarten van de Poelgeest, sinds kort voorzitter van Amsterdam Energie, geeft het advies om de klimaatverandering – die tot nu toe vooral uit het hoofd komt – zo snel mogelijk ook een hart te geven. Wat lastig is, zo zegt hij, omdat het grootste leed als gevolg van de klimaatveranderingen zich elders het pijnlijkst laat voelen. Wiens hart desondanks geraakt is, vragen we het te geven aan Amsterdam Wind (klik op de banner om te zien hoe).